понедељак, 4. април 2011.

SKI WOC 2011 Tanndalen, Sweden

U periodu od 20. do 28. marta održano je Svetsko Prvenstvo u SKI orijentiringu, u Tandalenu, Švedska. Tandalen se nalazi u severozapadnom delu Švedske, na nekih 590 km severozapadno od Stokholma. Učešće je uzelo 27 država medju kojima je i Srbija nastupila prvi put u svojoj istoriji na ovakvom takmičenju. Kao jedini predstavnik Srbije nastupao sam na sprint, sredjnoj i dugoj distanci. Mogao bih reći da je i uspeh imati regularan plasman, tj. uspešno završiti trke jer su sve staze bile veoma zahtevne, fizički teške sa puno uspona i tehnički koncipirane sa dosta izbora varijanti.


Iako se orijentiringom bavim dosta dugo, imam skromno iskustvo u SKIO. Mogu reći da je ovo kompletno neka druga dimenzija orijentacije, vrlo izazovna.., prava avantura na skijama!!! Do izražaja dolazi memorija i koncentracija koje su veoma bitne i spacijalna percepcija, i to sve dobro uskladjeno sa tajmingom gledanja karte i naravno trčanjem na skijama koje je takodje specifično i poprilično se razlikuje od uobičajenog crosscountry skijanja iako naizgled nema razlike. Naime ovde je veći deo staze na trci veoma uzan i zahteva specifičnu tehniku i motoriku takmičara. Dodatno takvu situaciju otežava i relativno mekan sneg na tim stazama gde štapovi više propadaju pa je potrebna dodatna snaga trčati na skijama u takvim uslovima. Za razliku od sprint i srednje distance gde je start bio na vremenskim intervalima, duga distanca je imala zajednički, takozvani mass-start, što je imalo dobar utisak kod posmatrača što na samoj ciljnoj areni, što kod onih koji su direktno pratili preko interneta svoje favorite koji su nosili gps uredjaje i prolazna vremena na radio stanicama. Pored ove tri discipline, odžala su se veoma zanimljiva takmičenja u mix štafetama i štafetama.


Na kraju jedno veoma veliko iskustvo, ali i avantura koja je ostavila takav utisak na mene da razmišljam kako ću dati sve od sebe da već sledeće sezone u Ukrajini budem dosta bolji...., a prostora za napredak ima dosta...


Više detalja o Svetskom Prvenstvu, rezultate i fotogragije možete pogledati na zvaničnoj web stranici SKIWOC-a 2011.


2 коментара:

Анониман је рекао...

staze stvarno izgledaju vrlo zahtevno!

marta

Анониман је рекао...

Cestitke Igoru za ucesce i ostvareni rezultat, a ovo svakako ulazi u srpsku istoriju O sporta.